Makanan rendah lemak punca Osteoporosis
oleh
Ramai orang suka makan makanan tinggi karbohidrat berbanding dengan
makanan berlemak. Ini kerana orang ramai menerima pakai saranan golongan
pemakanan konvensional secara bulat-bulat iaitu makanan berlemak tinggi
kalori, mudah meningkatkan berat badan dan meningkatkan kolesterol.
Hakikatnya ramai yang tidak tahu bahawa lemak jenis sihat membantu
menjaga kesihatan dengan mencegah pembentukan keadaan kesihatan (health
condition) negatif, memperlahankan kadar perkembangan penyakit tertentu
dan menyembuhkan penyakit.
Kerana bimbang lemak tepu konon menimbulkan penyakit koronari maka
ramai yang minum susu rendah lemak. Padahal susu penuh krim hanya
mengandungi 4 peratus lemak. Ramai yang gemar membeli yogurt dengan
kandungan lemak sifar (‘0’ peratus). Mereka memuji teknologi kerana
berjaya mencipta yogurt yang bukan berasaskan lemak.
Ramai yang tidak suka makan makanan bersantan tetapi suka makan mentega
tiruan berasaskan campuran minyak sayuran terhidrogenasi dan mentega
susu asli.
Sebahagian orang meninggalkan makan telur kuning dengan alasan kerana
kandungan kolesterol tinggi. Tidak kurang pula yang menjauhi makan ghee
(minyak sapi tulen) atau mentega susu tulen. Mereka tidak tahu bahawa
lemak yang menyihatkan ini membantu tubuh menyerap nutrien tidak larut
air serta mengharmonikan fisiologi (fungsi organ sistem).
Lemak tepu memiliki struktur dan sifat kimia yang berbeza dari lemak
tidak tepu. Lemak tepu tidak mempunyai ikatan ganda dua. Jadi ia
memiliki tahap berasap (smoke point) yang tinggi dan tidak mudah rosak
apabila dipanaskan berbanding dengan lemak tidak tepu yang memiliki
ikatan ganda dua. Minyak sayuran kategori lemak poli tidak tepu seperti
jagung, bunga matahari, safflower dan kacang soya mudah rosak ketika
dipanaskan.
Radikal bebas dalam tubuh tidak mudah merosakkan lemak tepu kerana ia
tidak memiliki ikatan ganda dua. Lemak poli tidak tepu merujuk kepada
lemak yang mempunyai dua atau lebih (dari dua) ikatan ganda dua.
Ketidakseimbangan hormon
Doktor mencadangkan golongan berusia 40-an ke atas agar perlu lebih
berhati-hati dengan pengambilan lemak terutama lemak tepu. Golongan
perubatan moden sentiasa mengaitkan lemak tepu dengan peningkatan
kolesterol darah dan seterusnya peningkatan risiko penyakit jantung
koronari.
Maka tidak hairanlah mengapa warga tua yang taksub kepada cadangan
golongan perubatan moden agar mengurangkan pengambilan lemak mudah
mengalami osteoporosis atau osteoporosis yang dalami semakin parah!
Osteoporosis lebih mudah dialami golongan wanita berbanding lelaki
kerana wanita dikatakan mengalami ketidakseimbangan hormon estrogen dan
progesteron.
Isi kelapa segar mengandungi fitosterol. Fitosterol ini dipercayai
bertindak secara biokimia dalam tubuh wanita sama sepertimana tindakan
pregnenolone. Dalam tubuh pregnenolone ialah bahan kimia pemula
(precursor) kepada hormon lelaki dan wanita.
Oleh sebab fitosterol biasanya larut lemak maka santan dan minyak kelapa berkemungkinan besar mengandungi bahan ini.
Wanita di ambang menopaus atau yang telah mengalami menopaus boleh cuba
mengambil santan dan minyak kelapa bagi membantu memperlahankan proses
osteoporosis atau merawat osteoporosis.
Pertama kerana santan dan minyak kelapa membantu menyerap Kalsium dan
Magnesium. Kedua kerana santan dan minyak kelapa berkemungkinan
mengandungi fitosterol yang meniru sifat biokimia pregnenolone.
Golongan penyelidik dari Purdue University diketuai oleh Watkins BA
melaporkan di ACOS Proceedings, Indiana (1996) dengan artikel berjudul
Importance of Vitamin E in Bone Formation and in Chondrocyte Function
mendapati asid linoleik yang rosak akibat serangan radikal bebas
mengganggu proses pembinaan tulang.
Asid linoleik memiliki dua ikatan ganda dua dan digunakan sebagai
penanda bahawa sesuatu jenis minyak adalah dalam kategori lemak poli
tidak tepu. Minyak-minyak sayuran termasuk minyak jagung, bunga
matahari, soya dan saffower adalah kategori lemak poli tidak tepu kerana
ia mempunyai paras asid linoleik yang tinggi.
Watkins BA dan rakan mendapati aras vitamin E yang tinggi dalam minyak
omega-6 menjaga sejenis mekanisme dalam pembinaan tulang dari gangguan
radikal bebas. Mekanisme yang dimaksudkan ialah proses melibatkan
penyimpanan Kalsium. Pada masa sama para penyelidik mendapati lemak tepu
juga berupaya mencegah mekanisme tersebut daripada serangan radikal
bebas sepertimana vitamin E.
Nilai nutrien
Untuk pengetahuan anda minyak sekam beras (rice bran oil) ialah sejenis
minyak poli tidak tepu. Namun kandungan sejenis vitamin E di dalamnya
dikenali sebagai gamma orezanol dipercayai menyebabkan ia tidak mudah
rosak apabila dipanaskan.
Thailand adalah pengeluar terbesar minyak ini dan ia telah mula
digunakan kebanyakan restoran terkemuka di Amerika Syarikat secara
meluas.
Pemakan sayur-sayuran mudah mengalami osteoporosis terutama mereka yang
menghindari daripada mengambil makanan berlemak sama ada lemak haiwan
atau sayuran. Ramai yang tidak tahu bahawa lemak yang sihat iaitu lemak
tepu diperlukan tubuh bagi menyerap kalsium dan magnesium di samping
menyerap logam berat.
Osteoporosis menjadi lebih buruk apabila penghidap sering minum air
bertapis menggunakan proses osmosis songsang. Bukan sahaja bebas
daripada sebarang jenis mineral, malah pengambilannya secara
berpanjangan dipercayai menarik keluar mineral asas untuk kekukuhan
tulang seperti magnesium.
Pengambilan garam biasa juga dipercayai memburukkan osteoporosis. Ramai
orang tidak tahu bahawa garam biasa kurang atau langsung tidak
mengandungi mineral kelumit.
Mineral kelumit seperti yang terdapat dalam garam laut asli atau garam
gunung purba dipercayai membantu menstabilkan paras pelbagai jenis
mineral yang diperlukan tubuh.
Pengambilan gula, kopi dan alkohol secara berlebihan dikaitkan dengan
risiko osteoporosis. Gula putih ialah sejenis pemanis yang tidak
memiliki nilai nutrien yang sempurna. Pemprosesan menyebabkan ia tidak
mengandungi vitamin dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan
tulang.
Sering makan ubat-ubatan moden, stres kronik berpanjangan, kuat
merokok, makan berlebihan, makanan tinggi karbohidrat terproses juga
mempercepat pereputan tulang. Kesemua faktor yang disebutkan
mengurangkan Magnesium dari tubuh. Kesan akhir daripada
ketidakseimbangan nisbah Kalsium-Magnesium ialah pereputan tulang.
SUMBER:SINAR HARIAN